31 d’octubre de 2008

Lectures a la xarxa, lectures a la carta

En els temps que corren nombrosos personatges de l'àmbit literari, educatiu o cultural en general ens adverteixen sobre els perills de que Internet desplaci la lectura o el cinema.
Així, dies passats vaig llegir una entrevista feta a Roberto Martínez (Llicenciat en Ciències Hispàniques i membre del Departament d'Educació de Mans Unides) a Ultima Hora Ibiza y Formentera.
Ja el titular sobtava: "Internet és el gran aliat i el major enemic de la literatura".
És realment un enemic? La gent no llegeix per utilitzar Internet? Les persones lectores han deixat de ser-ho per usar la Xarxa?
La meva opinió és que no. El qui és lector ho és amb o sense Internet i dels qui no són lectors potser algun trobi les pàgines literàries i de foment de la lectura que hi ha a la xarxa i vegi la llum.
Ara, que certes editorials o autors puguin concebre aquest medi com hostil o contrari als seus interessos, també pot succeir. Per això els cal modernitzar-se i prendre exemple de pàgines com les següents:
- We tell stories: pàgina de l'editorial Penguin Books on poden seguir-se fins a sis relats, extrets de sis obres literàries clàssiques i presentats d'una manera molt original i participativa.
- L'escriptor Alberto Vázquez-Figueroa té un bloc personal al qual va penjar l'enllaç per poder descarregar-se sencera la seva novel·la "Por Mil Millones de doláres". Es veu que l'experiència va ser positiva perquè amenaça en repetir-ho amb una altra obra: "Saud el leopardo"

Per als lectors inquiets no manquen llocs on compartir les seves lectures, ressenyes i opinions:
- Library Thing (en català): permet catalogar els llibres llegits assignant-los etiquetes, puntuacions, comentaris, etc. El lector pot descarregar-se les dades d'alguna de les nombroses bases de dades o catàlegs disponibles o bé crear desde zero la seva pròpia ressenya. Fins i tot algunes biblioteques l'usen per crear i compartir els seus catàlegs. No deixeu de visitar-lo perquè ofereix moltes possiblitats.

Hi ha altres pàgines d'aquest estil, però deixarem alguna cosa per a pròximes ocasions.