26 de gener de 2009

Document a IFLANET sobre la necessitat d'establir (i cumplir) excepcions als drets d'autor

A la dissetena sessió del Standing Committee on Copyright and Related Rights (SCCR) es fa un repas a una série d'excepcions als drets d'autor que, al seu parer, s'haurien d'aplicar a totes les biblioteques independentment dels països on es trobin i dels suports dels documents. Es refereix al dret de còpia o de reproducció dels documents. Les excepcions haurien d'afectar, com a mínim, als següents casos:
- Educació: les biblioteques o institucions educatives haurien de tenir permès fer còpies per recolzar l'ensenyament a les aules.
- Recerca o propòsits privats: copiar unitats d'informació per a o per usuaris individuals ha de ser permès amb finalitats de recerca o estudi.
- Preservació: a una biblioteca se li ha de permetre fer còpies de documents publicats o inèdits de la seva colecció per a la seva preservació, incloent la migració de contiguts a altres formats diferents de l'original.
- "Treballs orfes": és necessària una excepció per resoldre el problema dels "treballs orfes", on els titulars dels drets no poden ser identificats o localitzats.
- Subministrament interbiliotecari de documents (Préstec interbibliotecari, vaja)Aquest sistema de compartir recursos és necessari perquè una sola biblioteca no pot tenir cada llibre, revista o publicació. Les biblioteques han de ser capaces de proporcionar documents a l'usuari directament o mitjançan altres biblioteques intermediàries.
- Disponibilitat per a persones amb discapacitats: a la biblioteca li ha d'estar permès convertir el document d'un suport a un altre per fer-lo accessible. Per evitar la duplicació de cares conversions a altres formats s'han de permetre transferències més enllà de les fronteres.
- Mesures tecnològiques de protecció que impedeixen usos legals: caldria permetre a les biblioteques i als seus usuaris eludir aquestes mesures per poder fer ús dels documents sense infringir els drets d'autor. En moltes nacions l'aplicacióde la legislació excedeix els requisits de l'article 11 del Tractat sobre Drets d'Autor de l'OMPI eliminant les excepcions a aquests drets.
- Contractes versus excepcions: no s'ha de permetre que els contractes deixin sense efecte les limitacions i excepcions. Un estudi de la British Library sobre va trobar que el 93% de contractes passen per alt les excepcions als drets d'autor.
- Termini del dret de l'autor: el Conveni de Berna diu que el dret d'autor dura la vida de l'autor més 50 anys. Aquest termini no s'ha de prorrogar. Un sòlid domini públic proporciona noves oportunitats per a la creativitat, la recerca i les beques.

Si trobeu el text una mica extrany és degut a que la treducció s'ha fet usant el traductor de google si bé jo l'he revisat i resumit.
Aquest text és més ampli i podeu consultar-lo
aquí en anglès.
Gràcies a Gamoia per compartir l'enllaç via Twitter.